3 Septembrie 2017: MTB CUP Timisoara

Data: 03/09/2017 Ora: 09:00 - 15:00 Locație: Timisoara

3 Septembrie 2017: MTB CUP Timisoara

La Timisoara va avea loc in acest an inca o etapa din cadrul campionatului national de sport Cupa Cetatilor.

Etapa a 14-a de la Padurea Verde pe data de 3 Septembrie 2017
Ne vom intalni de la ora 9 in 3 Septembrie PE PAJISTEA DIN FATA MUZEULUI SATULUI BANATEAN de la Padurea Verde

Concursul este cu participare Internationala, fiind trimise deja invitatii cluburilor din zona DKMT (Dunare, Cris, Mures, Tisza – Romania-Serbia-Ungaria),

 

Despre PADUREA VERDE

Pădurea Verde se întinde pe 700 de hectare în apropierea Timişoarei şi are un important rol ecologic şi de recreere, fiind un spaţiu ideal pentru petrecerea timpului liber în natură, plimbări, jogging, mers cu bicicleta sau picnic.

 

Pădurea Verde de astăzi este o mică parte rămasă dintr-un imens codru secular care se întindea din nordul Timişoarei până spre Arad. De-a lungul istoriei pădurea a fost loc de adăpost şi sursă de hrană pentru localnici. Se pare că zona a fost populată din Antichitate, drept dovadă stau urmele unui mormânt sarmatic al unei femei, găsit în urma săpăturilor arhelogice din pădure.Se spune că Gheorghe Doja și cetele de ţărani s-au apropiat de oraş înaintând ascunşi prin Pădurea Verde în timpul răscoalei ţărăneşti din 1514. În 1949, la marginea pădurii au fost executaţi prin împuşcare partizani ai rezistenţei anticomuniste şi aruncaţi într-o groapă comună. Pe locul acelei gropi a fost înălţat un monument comemorativ, o cruce ridicată pe o movilă de pământ.

 

Pădurea Verde, astăzi

Având în vedere că ne găsim în plină câmpie, existenţa unei păduri de o asemenea mărime în apropierea oraşului este un mare avantaj. Are atât un rol ecologic, de echilibrare climaterică a zonei, cât şi de recreere.

Specia de arbori predominantă în pădure este stejarul, urmată de arţar, ulm, paltin, corn, mulţi dintre arbori având o vechime de peste 100 de ani. Din anii 1970, 

aici nu s-a mai permis tăierea copacilor, astfel încât pădurea a crescut şi s-a îndesit. La o plimbare prin pădure se pot vedea şi animale sălbatice: căprioare, iepuri, veveriţe, precum şi numeroase păsări.

Pădurea Verde este străbătută de poteci ideale pentru plimbări pe jos sau jogging. Vizitatorii pot veni aici şi pentru un picnic sau pentru pescuit în lacul Dumbrăviţa din vecinătatea pădurii. Primăvara, când pădurea înverzeşte, este un loc minunat pentru a culege leurdă, urzici sau ciuperci, iar vara pădurea se umple de mirosul tufelor de soc.

În 2009 au fost marcate de catre Clubul Sporitv GRATZU prin pădure patru trasee de bicicletă pe potecile deja existente, însumând 14 kilometri. Traseele sunt denumite prin culori: traseul verde, traseul roşu, traseul portocaliu şi traseul albastru şi traversează pădurea legând punctele sale limitrofe: Calea Lipovei, Muzeul Satului, lacul Dumbrăviţa şi satul Giarmata Vii. În weekend sau chiar în după-amiezele din timpul săptămânii, după lucru, veţi întâlni aici numeroşi biciclişti de toate vârstele.

La Pădurea Verde se desfăşoară ocazional şi party-uri în aer liber, concursuri de orientare pentru copii şi curse nocturne cu bicicleta.

 

Împrejurimi

În imediata apropiere a Pădurii Verzi se află Muzeul Satului, unde putem descopri case tradiţionale din Banat sau se poate participa la numeroasele evenimente care se desfăşoară aici: târguri de produse tradiţionale, spectacole folclorice, expoziţii canine, precum şi binecunoscutul festival Plai.

La marginea Pădurii Verzi se găseşte şi Grădina zoolgică unde putem admira specii autohtone de animale sălbatice, dar şi animale domestice, acesta fiind un loc preferat de copii.

La marginea pădurii dinspre Dumbrăviţa se găseşte un lac de acumulare unde se poate practica pescuitul.

 

Pădurea Verde este un adevărat plămân verde al Timişoarei şi un spaţiu ideal pentru recreere.

 

Orarul zilei de concurs va fii urmatorul :

Ora 07.00 Inchidere completa a accesului auto in zona de concurs
Ora 09 Amenajare si organizare punct de inscriere participanti
Ora 09-10.30 Inscrieri si ridicarea pachetelor de START
Ora 11.30 Aliniere la start in ordinea categoriilor (cei absenti la strigare vor lua startul dupa categ copii)
Ora 12 Start (aliniere pe categorii de concur 1-Seniori 2-Juniori 3- Elite 4-Masters 5-Fete 6-Jurnalisti si Skoda 7-Copii)
Ora 12.30 Start X-TRA kids
Ora 15.30 Depunerea contestatiilor
Ora 16 - 16.30 Premiere
Inscrierile la acest concurs se fac dupa cum urmeaza:

1. S-au facut GRATUIT pana la data de 15 Iunie prin completarea formularului ONLINE

2.Acum se fac ONLINE, intre 16 Iunie si 28 August, achitand pachetul de inscriere in valoare de 20 lei in ziua concursului la confirmarea inscrierii  >>>>FORMULAR DE INSCRIERE<<<

3. CU TAXA DE INSCRIERE 30 lei in ziua concursului, achitabila la inscriere, conform programului de eveniment.

Atentie !

* Inscrierea se face pe baza de buletin sau carte de identitate.
* Participantii minori trebuie sa fie insotiti de un parinte sau parintele sa completeze formularul atasat pe site, ori minorii sa aibe asupra lor acord scris citet de parinte sau tutore.
* Duminica (in ziua de concurs) dupa ora 10.30 nu se vor mai efectua inscrieri sau confirmari de participare.
* O categorie se formeaza daca sunt mai mult de 4 inscrisi la aceasta
Regulamentul de concurs este OBLIGATORIU pentru toti inscrisii

Traseul de concurs are :

1. O lungime de 15 km./tura si 9 km./tura scurta pentru categoria copii
2. Este arbitrat de 5 de arbitrii pozitionati strategic, 3 dintre ei avand camere video ce vor filma cursa incontinuu
3. Este marcat cu sageti indicatoare si banda alb-rosie in zonele de viteza si de dificultate ridicata sau care necesita atentie si precautie sporita
4. Tot traseul este practicabil cu orice fel de bicicleta, indiferent de nivelul de experienta, potecile din Padurea Verde fiind din pamant batut, pavate cu granit maruntit sau zone de asfalt (la Giarmata Vii)

 

>> Download GPX MAP HERE << 

 

O mica filmare a traseului, am incercat sa cuprindem in inregistrare cam 90% din traseu si din peisajul ce vi-l oferim. Sper sa va placa, live este mult mai plin de adrenalina !

Nu uitati sa setati filmul pe 1080 HD pentru o vizionare mai buna

Categoriile de concurs si de premiere sunt :

(culoarea liniilor din tabel reprezinta culoarea numarului de concurs, pentru a se putea distinge mai bine categoria ce are de facut un anumit traseu)

Denumirea categoriei Incadrarea de varsta Numar de ture
1 Copii 10 – 14 ani inclusiv 1 – traseu scurt (9 km.)
2 Juniori 15 – 19 ani 2
3 Seniori 20 – 30 ani 3
4 Elite 31 – 40 ani 2
5 Masters 41 – 99 ani 1
6 Ciclocross F.R.C. Etapa Nationala nr. 1 Federatia Romana de Ciclism 3
7 Fete 19 – 99 ani 1
8 Skoda cu talon auto Skoda si C.I. 1
9 Jurnalisti cu legitimatie de presa 1
10 X-TRA kids pana la 9 ani inclusiv traseu special 500 m.

 

Locul de plecare/întâlnire:

Tags: , , , , , ,

Recomandă evenimentul:

Lasa un comentariu